Noiembrie 2011

Metode și tehnici de evaluare a copiilor cu CES / Maria Anca

Presa Universitara Clujeana
An apariție: 2007
ISBN: 978-973-610-623-1
221 pagini

Cota (LCCN) : HV2784.R6 A53 2007

Lucrarea acoperă o paletă largă privind problematica evaluării copiilor cu tulburări de limbaj şi deficienţe de auz. În cele 12 capitole ale lucrării sunt prezentate metodele şi procedeele de examinare şi interpretare a deficitului auditiv, dar şi examinarea psihopedagogică a copiilor cu perturbări grave ale comunicării verbale oferind astfel informaţii de start pentru orientarea şcolară a acestor copii sau pentru planificarea intervenţiilor de optimizare a comunicării verbale, privită ca şi condiţie a realizării unei mai bune inserţii şcolare şi sociale. Fiecare capitol cuprinde o serie de adaptări ale metodelor descrise precum şi aplicaţii ale acestor metode fiind susţinute de prelucrări şi interpretări de natură cantitativă sau calitativă ale datelor culese prin metode experimentale.

Dicționarul enciclopedic al rasaritului creștin / Edward G. Farrugia 

Galaxia Gutenberg
An apariție: 2005
ISBN: 973-861-50-62
800 pagini

Cota (LCCN): BX100.7.D59 2000 rom 2005

În 2000 apărea la Roma, sub coordonarea lui Edward G. Farrugia, un dicţionar dedicat Bisericilor Răsăritene.  Despre volum aflăm din Premisa lucrării, scrisă chiar de coordonatorul ei:

„Dată fiind, în practică, imposibilitatea de a fi exhaustivi, am urmărit să spunem esenţialul, prezentând, într-un singur volum, diferitele Biserici, liturghiile particulare, instituţiile şi marile personaje, fără a trăda pluralismul tipic lumii orientale şi fără a-i desfigura fizionomia individuală şi colectivă. Într-un cuvânt, un dicţionar care să nu ezite să abordeze vechile noduri, care încă dezbină, dar să o facă cu seninătate, oferind informaţia indispensabilă pentru a declanşa un dialog dincolo de polemică sau de falsul irenism.” În realizarea dicţionarului, Farrugia a folosit numeroase surse scrise, precum şi colaborarea cu nume sonore printre care, ca să amintim unul singur, Cardinalul Tomas Spidlik. Cele 800 de pagini de dicţionar sunt completate de un indice de autori, de un esenţial indice tematic, precum şi de hărţile grupate sub titlul „Atlas Hierarchicus”.

Farrugia a scris şi o introducere la ediţia românească, în care subliniază că evitarea tensiunilor se face, într-o primă etapă, prin cunoaştere: „renunţarea la ignoranţă şi abandonarea prejudecăţii în scopul apropierii de celălalt prin gestul de a oferi o mână întinsă. De fapt, fiecare popor, care nu este actorul cel mai important pe scena istoriei, ştie că reprezintă o punte între vecinii săi puternici. În cazul de faţă e vorba de o punte între Răsărit şi Apus. Oricum, România îşi revendică nişte trăsături neobişnuite: popor cu o limbă de origine latină şi de rit răsăritean, nutreşte speranţa că liniile de demarcaţie nu sunt bătute în cuie, ci s-ar putea ca într-o bună zi să dispară, pentru a face loc unei comuniuni mai bune şi unei înţelegeri mai profunde.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s